Polyetylenové uzavíratelné zip sáčky nachází využití v domácnostech, v obchodech, v přepravních službách a logistice, zkrátka všude, kde je nutné uložit různé předměty, aby byly chráněny před poškozením, vlhkostí, zašpiněním a mnoha dalšími neblahými jevy. Jednou z možností využití je i balení potravin a potravinových surovin s odčerpáním vzduchu.
Výhody vakuového balení
Vakuově balené potraviny a další suroviny a předměty z organické hmoty se velmi rychle rozkládají především na vzduchu. Může za to jev, kterému říkáme oxidace, neboli okysličování. Probíhá dokonce i v lidském organismu a jistě jste někdy slyšeli o antioxidantech, které tento mechanismus výrazně tlumí, a tím prodlužují život našim tělesným buňkám. V lidském organismu dochází vlivem antioxidantů k eliminaci kyslíkových radikálů a snížení množství vzdušného kyslíku nám může napomáhat při skladování zmiňovaných potravin.
Není nutná přímo vakuová dóza, abyste dokázali uchovat delší dobu například ořechy, čočku, fazole a další potravinové suroviny. Stačí k tomu docela obyčejný sáček s uzavíracím mechanismem. Uvnitř nebude sice dokonalé vakuum, ale většinu vzduchu odčerpáte buď postupným vytlačením a uzavřením sáčku, anebo ponořením do vody, která rychleji vzduch vytěsní.
Odčerpání vzduchu se však nehodí pro všechny druhy potravin, zvláště pak pro ovoce a zeleninu, kde se mohou množit tzv. anaerobní bakterie (např. clostridium botulinum), kterým naopak vyhovuje prostředí bez vzdušného kyslíku. Proto se vakuování využívá hlavně pro zamezení oxidace složek potravy, které budou následně tepelně upravovány.
Tímto způsobem můžete skladovat i cokoli jiného, co by v plastových nebo papírových krabicích zabíralo příliš mnoho místa, např. polotovary a potraviny umístěné v mrazicím boxu, různé sypké materiály, jako je stelivo pro domácí zvířata, písek, tmel, sádra atd.