Hovězí maso je velice oblíbené na všechny možné způsoby. Hovězí maso na víně patří mezi ty dlouhodobě nejoblíbenější. Dušené hovězí je velice oblíbené především v podzimních a zimních měsících, kdy je venku již zima a nevadí nám, když se maso dusí trochu déle. BEF bourguignon je recept pocházející z Francie, odkud jinud také. Hovězí maso dušené na víně, rozmarýnu a s kořenovou zeleninou se do této země dokonale hodí. Pokud chcete mít dokonalý výsledek, pak musíte dodržet pár věcí.
červené víno
Vývar
Hovězí na víně je vlastně hovězí maso na víně a na hovězím vývaru. Hovězí vývar je v tomto receptu poměrně zásadní. Připravit si jej můžete dopředu, klidně i více dní a umístit jej do mrazáku.
Suroviny jsou základ
Základem hovězího na víně jsou kvalitní suroviny. Dejte si opravdu záležet na výběru masa, to by mělo být kvalitní, zadní hovězí ideálně z menšího bio chovu. Maso můžete vzít klidně prorostlejší, mělo by však být z mladšího kusu, ideálně z býka. Čím starší kus, tím déle maso měkne. Také na výběru vína není nic moc složitého. Zvolte dobré červené víno, ideálně Francouzské. Špatné víno se nehodí ani k pití, ani na vaření, takže si dejte na kvalitě vína opravdu záležet.
hovězí maso
Připravte si také takzvaný bouquet garni (čerstvé bylinky svázané do kytičky – tymián bobkový list a šalvěj).
Receptů je na internetu hodně, většina se však shoduje v nakrájení masa na kostky, obalení v mouce a osmažení na tuku ze slaniny. Maso dáte bokem, osmažíte na tuku cibuli, přidáte vyškvařenou slaninu a maso. Poté se maso podlijeme kvalitním vínem a vývarem, přidají se bylinky a rajský protlak, zelenina a maso se dusí v troubě, dokud není naprosto měkké. Na konci již přidáte jenom na plátky nakrájené žampiony. K tomuto pokrmu se hodí různé přílohy, nejčastější jsou opečené brambory, zelené fazolky či francouzská bageta.